flat lay photo of school supplies flat lay photo of school supplies

5x nadelen van zelfstandige in bijberoep

Ons land is opgebouwd uit een groot netwerk van wet- en regelgeving. Als je denkt dat je iets begrijpt, dan kom je wel weer op een hoop uitzonderingen. En als je dat allemaal hebt gezien, zie je ineens in je linker ooghoek een andere regel die toch eigenlijk ook wel handig is om te bekijken.

Hoe je het ook wendt of keert, het is ingewikkeld. Zo geldt dat ook bij een zelfstandige in bijberoep. Voor degene die het vanaf het begin al in dit schuitje zitten, zal het inmiddels wel duidelijk zijn.Voor degene die geen idee hebben, is deze blog geschreven. Lees alles op je gemak door en ontdek hopelijk wat het nou allemaal precies inhoudt.

Wat is een zelfstandige in bijberoep?

Om je iets te kunnen vertellen, is het wel handig om zeker te weten dat we over hetzelfde spreken. Want, wat is een zelfstandige in bijberoep nou eigenlijk? In principe zijn er twee type werkenden die hieronder vallen. Lees:

  1. je bent een zelfstandige en wenst een vervangingsinkomentje ontvangen uit een andere beroepsactiviteit als werknemer of ambtenaar die vervallen is.
  2. je bent een zelfstandige en daar bovenop werk je in eerste instantie nog voor een werkgever in een andere beroepsactiviteit.

Zo, nu we dat uit de weg hebben, is het tijd om verder te gaan.

Wat zijn je rechten en plichten?

Je hebt in principe wel recht op sociale bescherming, maar dit is wel beperkter dan zelfstandigen in hoofdberoep. Met andere woorden, je ontvangt je socialezekerheidsrechten in het sociaal statuut van zelfstandige in je hoofdberoep, en krijgt daar voor het bijberoep niks extra’s voor. Wil je de sociale rechten in het bijberoep wel door er bijvoorbeeld meer voor te betalen, dan moeten we je teleurstellen omdat dat helaas niet kan. Overigens is het wel de bedoeling dat je je bij een sociaalverzekeringsfonds inschrijft.

Verder is het altijd goed om bijvoorbeeld de website van de overheid te bekijken, om te zien wat ze zeggen over zelfstandigen in bijberoep. Dan zie je gelijk of het voor jou wel mogelijk is en kan je inschatten of je er wellicht niet te veel voor inlevert. Ennûh, ook als je al zelfstandige in bijberoep bent en er je hoofdberoep van wil maken, zijn er belangrijke gevolgen. Gevolgen die vooral invloed hebben op je sociale zekerheid.

Wat zijn de nadelen?

Tot nu toe klinkt het allemaal prima eigenlijk. Het is vrij duidelijk wat nou de bedoeling is, maar toch zijn er een hoop dingen die we niet hebben genoemd en wel zeker nadelig kunnen zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van…

… sociale bijdragen

In principe betaal je voor de eerste kleine tweeduizend euro aan inkomsten geen sociale bijdragen. Tot een klein 17 duizend euro betreft het een verminderde bijdrage. Maar, wanneer dit boven dat tweede bedrag uitstijgt, betaal je dezelfde sociale bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep. Dat heeft invloed op je uiteindelijke inkomsten.

… minimaal aantal uren

Je kan niet zomaar als zelfstandige in bijberoep starten. Nee, nee, er wordt van je verwacht dat je als werknemer of ambtenaar minimaal 50% van een voltijdse werkweek daar in loondienst bent. Bij een onderwijsmedewerker met een vast contract is dat zelfs 60% en bij een interimmer is dat 235 uur per kwartaal. Nou, dat betekent in de praktijk dat je waarschijnlijk al gauw 3 dagen of meer per week aan het werk zal zijn.

… administratieve verplichtingen

Wij zijn zo blij dat we bij een werkgever werken. Zij doen, behalve onze eigen belastingaangifte, eigenlijk alle administratie. Bij een zelfstandige zit dat natuurlijk heel wat anders, zo begrijp je wel. Je krijgt te maken met btw-aangifte, facturatie, boekhouding, etc. Mocht je hier geen kennis van hebben, dan is het misschien een idee om je daar eerst eens in te gaan verdiepen.

… concurrentie

Jij bent ergens mee bezig, náást je eigen baan. De zelfstandige in hoofdberoep, hebben er hun gehele focus op liggen. Wat we daarmee willen zeggen, is dat je heel goed moet weten wat je aan het doen bent, om jezelf op te zetten tegen de concurrentie van zelfstandigen in hoofdberoep. Jij hebt immers ook nog je loondienst-baan om je druk over te maken en zij niet.

… balans werk en privé

Het klinkt ongetwijfeld wat voordehandliggend, maar een zelfstandige in bijberoep zal merken dat de balans tussen werk en privé verschuift. Wij zouden, hoe klein je werkzaamheden als zelfstandige ook zijn, een aparte ruimte hiervoor inrichten. Dit om te voorkomen dat je straks op de bank aan het werk bent, je partner je stoort en geïrriteerd reageert ‘omdat je nog aan het werk bent’. Duidelijke afspraken qua werktijden maken, is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Conclusie

Wij snappen het wel, als je een zelfstandige in bijberoep wil zijn. Het is toch een manier om bijvoorbeeld van je hobby een baan te maken, zonder dat het gelijk je hele leven en zekerheden overneemt, die je van je vaste baan ontvangt. Echter is het daarbij wel goed om de mogelijke nadelen in overweging te nemen. Het is nooit fijn om voor verassingen te staan en met dergelijke kennis kan je dat (deels) voorkomen.