red textile in close up photography red textile in close up photography

Infrarood verwarming nadelen

Je bent je financiën eens goed gaan bekijken en bent er eigenlijk wel van geschrokken hoeveel je aan energiekosten kwijt bent. Energie in de vorm van gas, bedoelen we dan. En dus energie dat helpt je huis te verwarmen. Anyway, het is misschien tijd voor een alternatief. Een alternatief dat redelijk betaalbaar is en geen grote aanpassingen kent, maar er toch voor zorgt dat je wat euro’s kan besparen. Daar kan vrouwlief (of misschien jijzelf) toch weer een nieuw paar schoenen van kopen, of zoiets…

Wat is een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel is een paneel dat, inderdaad, infraroodstraling afgeeft. Het apparaat gebruikt die straling om warmte te produceren. In plaats van lucht te verwarmen, zoals bij traditionele confectieverwarming, straalt een infraroodpaneel directe warmte uit naar objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming.

De panelen hangen doorgaans aan de muur of het plafond en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen. Ze zijn energiezuiniger dan enkele andere verwarmingssystemen, omdat ze geen energie verspillen aan het verwarmen van lucht. Bovendien zijn de panelen tamelijk stil in gebruik en is het hele gevaarte binnen een mum van tijd opgewarmd.

Nadelige keerzijde van een infraroodpaneel

Als je weleens onder zo’n paneel hebt gezeten, dan wil je nooit meer anders. Wijzelf krijgen soms wel een beetje het idee dat we zo’n legkip zijn die lekker onder de warme lamp chilt, but you get the point, nietwaar? In ieder geval is een infraroodpaneel niet helemaal zo geweldig op van allerlei punten. Denk aan:

1. Warmteverdeling

    Infraroodpanelen verwarmen objecten en personen direct, in plaats van de lucht. Dit betekent dat de lucht in de ruimte niet opwarmt zoals bij traditionele verwarmingssystemen, wat kan leiden tot een ongelijke temperatuurverdeling als je het paneel niet goed plaatst.

    Stel je voor, je plaatst het paneel aan het plafond maar na een herschikking van de meubels in de ruimte hangt het paneel ineens boven een bijzettafel. Hartstikke leuk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de tafel wordt verwarmd, in plaats van jij zelf. De plaatsing van een infraroodpaneel is dus iets goeds om over na te denken.

    2. Kosten

    Laten we eerlijk zijn, een infraroodpaneel is allesbehalve gratis. Het is daarom van belang dat je de kosten incalculeert en er misschien een keer ervoor kiest om te gaan sparen. Aan de andere kant betreft dit wel met name de initiële kosten. Op den duur zal je namelijk kosten moeten gaan besparen en dan is het dus lang niet meer zo erg.

    3. Lange termijn gebruik

    De lange termijn duurzaamheid en betrouwbaarheid van infraroodpanelen zijn nog niet zo goed onderzocht als die van sommige andere verwarmingssystemen. Dit kan een factor zijn bij het overwegen van hun levensduur en eventuele onderhoudskosten.

    4. Vermogen bepalen

    Infraroodpanelen komen in verschillende groottes. Voor een kleine studio van 20 vierkante meter, waar slechts 1 persoon woont, is een groot infraroodpaneel bijvoorbeeld onzin. Het is daarom mooi dat die verschillende groottes er zijn, al is het wel van belang dat je het juiste vermogen bepaalt.

    Kies je bijvoorbeeld een te klein paneel met een te klein vermogen, dan zal het rendement lang niet zo optimaal zijn als gewenst. Laat je daarom goed informeren over de grote van het paneel en, misschien nog wel belangrijker, de plek van waar je het paneel neer zal hangen. Ook dat heeft namelijk veel invloed op de warmte die je er van kan krijgen.

    5. Omleggen elektriciteitskabels

    Verder is het vaak nodig dat er extra elektriciteitskabels moeten worden aangelegd, omdat infraroodpanelen voor het meeste rendement aan het plafond moeten worden gehangen. Dat brengt verbouwingskosten met zich mee en vooral in bestaande woningen kan dat ongewenste problemen en kosten met zich meebrengen.

    Waarom toch kiezen voor een infraroodpaneel?

    Infraroodpanelen hebben enkele nadelen, zoals hogere kosten en mogelijk ongelijke warmteverspreiding. Toch kiezen veel mensen ervoor vanwege hun directe, efficiënte verwarming van objecten en personen, wat zorgt voor een aangename warmte. Ze zijn (voor zover we weten) onderhoudsarm, veroorzaken geen luchtcirculatie of stofverspreiding en hebben een moderne uitstraling die ruimte bespaart.

    Ze verwarmen daarnaast snel en kunnen milieuvriendelijk zijn als ze op hernieuwbare energie draaien. Deze voordelen maken infraroodpanelen een aantrekkelijke keuze, vooral voor goed geïsoleerde ruimtes of voor tijdelijke verwarmingseisen. Het is belangrijk om deze voordelen af te wegen tegen de nadelen voor jouw specifieke situatie.

    Conclusie

    En dat brengt ons alweer naar het einde van deze blog. We zouden zeggen, laat je eens informeren door een infraroodpaneel-specialist om te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw woning. Wellicht krijg je ook wel het advies om nog wat meert doen aan je isolatie of wordt er gesteld dat een infraroodpaneel niet de juiste oplossing is voor je probleem. Enfin, je weet ongetwijfeld waar we op doelen. Tot slot zouden we trouwens nog wel even willen vermelden dat je de nadelen altijd met een korreltje zout moet nemen en misschien wel niet alles voor jou geldt.