Humor is een bijzonder concept. Het verbindt ons, verrast ons en geeft je zelfs soms een ongemakkelijk gevoel. Het varieert vaak van slimme woordspelingen tot absurde situaties en het helpt ons om te ontspannen in moeilijke tijden. Af en toe zie je dat humor cultureel bepaald is, maar veel vaker is het een concept dat ons juist samenbrengt. Hoe dan ook is het een gave manier van communicatie. Communicatie wat cabaretiers vloeiend spreken.
Nederlandse, vrouwelijke cabaretiers
Vrouwen spelen een belangrijke rol in de wereld van humor. Ons land kent dan ook, hoewel je het misschien niet verwacht, een aantal vrouwelijke cabaretiers. Hierbij kan je denken Brigitte Kaandorp, Karin Bloemen en Lisa Ostermann.
Historisch gezien hebben vrouwelijke komieken helaas vaak tegen stereotypes moeten vechten, wat hen dwingt om creatief en innovatief te zijn. Hun humor raakt dan ook vaak diepere thema’s, zoals feminisme, relaties en sociale kwesties. Het leidt tot een krachtige stem in de vaak door mannen gedomineerde comedywereld.
Eén andere vrouw wie een schoolvoorbeeld vormt van het Nederlandse cabaret, is Sounds El Ahmadi. Kende je haar al?
Wie is Soundos El Ahmadi?
Soundos Al Ahmadi is een Nederlandse cabaretière en entertainer, bekend om haar scherpe humor en herkenbare verhalen. Ze is van Marokkaanse afkomst en heeft een unieke stijl die vaak sociale thema’s en culturele identiteit verkent. Soundos heeft verschillende shows en optredens gegeven en ze is ook actief op social media en een podcast, waar ze een breed publiek aanspreekt. Haar werk wordt gekenmerkt door een combinatie van persoonlijke ervaringen en maatschappijkritiek.
Hoewel Soundos zeker een specifiek soort humor heeft wat echt niet door iedereen wordt gewaardeerd, zijn wei eigenlijk wel fan. We zouden zeggen, als je de kans geeft, dan is het al een stuk gemakkelijker om er voor open te staan, of niet dan?
Vermogen
In elk geval gaat het dermate goed met Soundos, dat ze in de afgelopen jaren een mooie carrière heeft mogen genieten. Zo staat ze regelmatig in het theater met eigen voorstellingen, maar verschijnt ze ook in meerdere tv-programma’s om grapjes te maken of ergens als deelnemer aan mee te doen (denk onder andere aan Last One Laughing).
Helaas is er over het vermogen van El Ahmadi maar weinig bekend. Je kan er vanuit gaan dat ze het niet van een minimumloontje hoeft te doen, maar het leven van een zelfstandige kan best nog wel eens onzeker zijn. Je moet zelf voor je inkomen zorgen en met zoiets als cabaret, kan het zomaar gebeuren dat je niet meer als relevant wordt ervaren.
Conclusie
Mevrouw Soundos dus. We zouden zeggen, zoek eens een filmpje of twee van haar op. Mocht haar humor in de smaak vallen, dan kan je een keer overwegen naar een voorstelling te gaan. Als er meer vrouwen in de cabaretwereld kunnen komen, dan zijn wij daar 100% fan van. Let’s go!