Op zoek naar een lage belastingdruk, een soepel ondernemingsklimaat, mooi weer en een cappuccino voor nog geen twee euro? Dat klinkt misschien als een droom, maar het bestaat echt. We leven in een wereld waarin locatievrij werken steeds normaler wordt. Daarom kijken steeds meer ondernemers, freelancers en investeerders naar andere fiscale vestigingslanden als slimme uitvalsbasis. Naast de belastingvoordelen voor het werk, is ook de bijkomstige hoge(re) levenskwaliteit vaak een reden voor ondernemers om te verkassen naar een ander land.
Ben je een ondernemer, remote worker of digital nomad? Dan zijn dit enkele van de meest interessante landen om je fiscaal te vestigen. Soms loont het om net even wat verder te reizen.
Cyprus
Cyprus is een eiland met prachtige stranden en indrukwekkende geschiedenis. Daarnaast is het ook een stevig belastingparadijs voor ondernemers. Zowel bedrijven als particulieren vinden hier fiscale rust zonder de gebruikelijke hoofdpijn.
De vennootschapsbelasting is een van de laagste van de EU, namelijk slechts 12,5%. Voor ondernemers die zich er als persoon vestigen, is er een zogenaamde ‘non-dom status’. En deze geldt maar liefst 17 jaar. Daarmee ben je vrijgesteld van dividendbelasting, vermogenswinstbelasting en belasting op rente-inkomsten. En er is ook geen belasting op wereldwijde vermogenswinsten.
Wat Cyprus extra aantrekkelijk maakt? Het is de combinatie van fiscale voordelen met toegang tot Europese regelgeving en banken. Je woont er als royalty, maar je doet zaken alsof je op de Amsterdamse Zuid-as zit. Alleen dan zonder regen en parkeerproblemen.
Malta

Malta is klein, maar op fiscaal vlak een reus in zakformaat. Dit eiland in de Middellandse Zee is al jaren een geliefde vestigingsplek voor bedrijven en particulieren die hun belastinguitgaves willen verlagen.
Het systeem in Malta werkt met een aantrekkelijk teruggaafmechanisme voor buitenlandse ondernemers. Het standaard vennootschapstarief bedraagt op papier 35%, maar buitenlandse aandeelhouders kunnen een teruggaaf van 6/7 krijgen. Daardoor daalt het effectieve tarief naar slechts 5%. Particulieren betalen tot 35% inkomstenbelasting, maar bij het non-dom statuut geldt dit enkel over lokaal inkomen. Buitenlands inkomen wordt grotendeels vrijgesteld, zolang het niet naar Malta wordt overgeboekt.
Niet voor niets kiezen ook talloze gokbedrijven voor Malta als thuisbasis. De regelgeving is duidelijk, de vergunningen zijn gewild en het fiscale klimaat is vriendelijk. Veel platformen voor online gokken zijn hier gevestigd. Wie op zoek is naar het beste casino zonder cruks, komt vaak uit bij een Maltese aanbieder.
Andorra
Andorra is een piepkleine dwergstaat, verscholen tussen Frankrijk en Spanje. Op het gebied van fiscale planning doet het echter niet onder voor de grote jongens.
De inkomstenbelasting in Andorra is progressief, maar laag, en maximaal 10%. Ook de vennootschapsbelasting bedraagt slechts 10%. Daarnaast zijn er vrijstellingen voor specifieke sectoren zoals innovatie en onderzoek. Het belastingstelsel is simpel, efficiënt en transparant. En het mooiste? Er is geen vermogensbelasting en er zijn geen successierechten.
Het is een interessante optie voor wie van natuur en nettowinst houdt. Andorra heeft ook het voordeel van veiligheid, een hoog levensniveau, en skipistes op fietsafstand van je voordeur. Het is een vestigingsland dat net zo veel lifestyle biedt als fiscale rust.
Costa Rica
Wil je echt wat anders? Dan is Costa Rica een aantrekkelijke bestemming. Vooral als je het fiscaal rustiger aan wil doen in de tropen. Het land werkt met een territoriaal belastingstelsel. Dat betekent dat alleen lokaal verdiend inkomen belast wordt. Inkomsten van buiten Costa Rica? Helemaal belastingvrij.
Daarnaast is het leven er relatief goedkoop. Er zijn tal van expatgemeenschappen en je kunt als ondernemer redelijk makkelijk verblijfsvergunningen krijgen. De inkomstenbelasting loopt op tot 25%. Maar als je leeft van online inkomsten of dividenden uit het buitenland, kan het effectief op 0% uitkomen.
Dit is natuurlijk geen financieel centrum zoals Malta of Cyprus. Het is eerder een plek waar het gaat om balans. Werken onder palmbomen, surfen na je Zoom-meeting en met een smoothie in je hand je belastingaangifte afronden? Dat is ‘pura vida’.
Andere opvallende kandidaten
Naast deze vier zijn er nog andere landen die de moeite waard zijn voor wie fiscaal slim wil verhuizen:
– De Verenigde Arabische Emiraten heeft geen inkomstenbelasting. Dit is wel complexer geworden na recente wetgeving rondom vennootschappen.
– Georgië biedt een ‘Individual Entrepreneur’ regeling waarmee je slechts 1% belasting betaalt op je omzet.
– Portugal heeft het Non-Habitual Resident-programma (NHR). Heel aantrekkelijk, maar recent wel wat ingeperkt.
– Thailand kent geen belasting op buitenlandse inkomsten zolang ze het land niet in worden gebracht in hetzelfde belastingjaar.
Elk land heeft zijn eigen regels, voorwaarden en vooral nuances. Een lokale fiscalist of migratie-expert is geen overbodige luxe als je als ondernemer wilt weten wat de allerbeste keuze is voor jouw onderneming en situatie, en hoe je vermogen kunt opbouwen. Zo kun je er warmpjes bijzitten, tegen de tijd dat je met pensioen gaat.
Een fiscale verhuizing of een mentale verhuizing
Dat klinkt allemaal geweldig maar het vestigen in een fiscaal aantrekkelijk land komt niet zonder uitdagingen. Je krijgt naast alle voordelen natuurlijk ook te maken met complexe papierstromen, taalbarrières, culturele aanpassingen en sociale afstand tot vrienden of familie.
Verhuizen om fiscale redenen is een strategische zet, maar ook een levenskeuze. Het vraagt om aanpassing, onderzoek en vaak een beetje lef. Maar het levert ook op. Je hebt meer financiële ruimte, meer vrijheid, en soms ook meer levenskwaliteit.
Het leven draait uiteindelijk om balans. Tussen slim met geld omgaan, prettig kunnen leven en jezelf blijven in een wereld die steeds mobieler wordt.