Zo, je hebt je hele mandje eventjes volgestopt met van allerlei items die je misschien wel wil hebben. Je gaat naar het winkelmandje en bent eigenlijk bang voor de schade, totdat je het knopje ‘achteraf betalen’ ziet staan. Nou, als het zo gemakkelijk gaat, kan je net zo goed eventjes dat shirtje in een maat extra bestellen. Dan kan je alle items die niet goed zitten, gewoon zo terugsturen.
Oei, oei, oei. Dat terugsturen, dat weet je zelf ook wel. Daar ben je helemaal niet zo goed in. En, omdat je dat ‘achteraf betalen’ hebt geprobeerd, ben je eigenlijk alweer vergeten dat je nog helemaal niet betaald hebt. In deze blog zullen we je van alles vertellen over Afterpay. Van hoe het werkt tot het punt waarop we je vertellen of dit nu wel of niet verstandig is. Ben je benieuwd? Mooi, lees maar gauw verder!
Wat is Afterpay?
Eigenlijk zegt het woord ‘Afterpay’ het al: je betaalt achteraf. Het is daarmee een dienst voor consumenten die hen in staat stelt om hun aankopen eerst bij hen te laten bezorgen, om daarna pas te gaan betalen. De service wordt vaak als aantrekkelijk beschouwd omdat het je in zekere zin een soort zekerheid geeft. Pas als je hebt gezien dat het product in orde is en daadwerkelijk goed is, hoef je pas te betalen.
Hoe werkt Afterpay?
Tegenwoordig is Afterpay verandert naar Riverty. Het achteraf betalen kan ook via andere diensten, waaronder de bekende Klarna. In deze blog focussen we ons vooral op het reilen en zeilen bij Riverty en dat zeggen we om te voorkomen dat je wellicht in de war raakt. Maar goed, volg de volgende stappen als volgt en het gaat je helemaal lukken:
- Zoek naar een product op een website die werkt met Riverty
- Bestel het product en ga naar het betaalscherm
- Kies voor de optie om te betalen met Riverty
- Betaal binnen 14 dagen de online acceptgiro die je hebt ontvangen. Je kan er ook voor kiezen om het binnen enkele termijnen af te laten schrijven óf het via een automatische incasso te laten doen
Om Riverty te kunnen gebruiken, willen ze wel een aantal gegevens van je. Dit omvat je persoonlijke gegevens en een geldig betaalmiddel.
Herinneringen en alerts
Riverty stuurt je herinneringen en alerts om je te waarschuwen voor aankomende betalingen. Dit is handig om ervoor te zorgen dat je voldoende saldo hebt en op tijd betaalt. Als je besluit niet te betalen, dan betekent dat in zekere zin dat je een schuld opbouwt. Laat dat nou net iets zijn wat je waarschijnlijk juist niet wil.
Veelgestelde vragen
Over naar een kopje met ‘veelgestelde vragen’. Lees deze goed door om alle antwoorden op je vragen te ontvangen. Mocht je nog steeds een vraag hebben, zorg dan dat je contact opneemt met de klantenservice.
Je zal allereerst een aantal herinneringen krijgen van Riverty. Hierin staat vermeld dat er incassokosten in rekening worden gebracht, als je niet betaalt. Vervelend, maar dat is wel hetgeen je voor hebt getekend bij het betalen via Riverty. In de voorwaarden staat duidelijk hoe en wanneer zij een betaling verwachten. Dat je de voorwaarden accepteert zonder ze echt door te lezen, is jouw probleem, niet die van Riverty.
Ja, je kan om uitstel vragen als het je weet dat het niet gaat lukken om binnen die 14 dagen te betalen. Echter kan dat maar één keer, voor een maximale duur van 7 dagen.
Het makkelijkste antwoord op deze vraag is: betalen. Mocht je om een reden niet kunnen betalen, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je schuldeiser. Je kan er dan samen met hen uitkomen of je tot een oplossing kan komen. Misschien verlengen ze je betaaltermijn en krijg je zo wat meer ademruimte. Is dat niet zo, dan zal een schuldeiser een incassobureau in armen nemen. De kosten van je schuld lopen alleen maar op en op. Raadpleeg in dat geval een professional om te bedenken hoe je dit gaat oplossen.
Voordelen van Afterpay
Je moet je in principe realiseren dat alles wat je betaalt via Afterpay/ Riverty, eigenlijk een soort schuld is. Dat is logisch, want jij hebt een product in handen waarvoor je nog moet betalen. Echter loopt die ‘schuld’ niet op als je gewoon netjes binnen 14 dagen betaalt. Dat klinkt vrij heftig, maar als je je daar goed van bewust bent en nooit iets met Riverty koopt wat je eigenlijk niet kan betalen, is er geen probleem. Dit zijn dan ook de voordelen:
- Flexibiliteit
Afterpay biedt consumenten de mogelijkheid om aankopen op te splitsen in beheersbare termijnen zonder rente, wat de financiële druk verlicht. - Geen rente of kosten
Zolang je alle betalingen op tijd doet, zijn er geen extra kosten of rente. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor veel mensen. - Eenvoudige toegang
Het registratieproces is meestal snel en eenvoudig, en je kunt Afterpay (Riverty) gebruiken bij veel winkels en online platforms.
Nou, eigenlijk is het toch echt een uitkomst als je dit weet, of niet dan?
Zaken waar je rekening mee moet houden
Oh, well. We hebben al veel verteld, maar nog niet alles. Zo is het handig om even te kijken hoe het zit met retourneren en wat er gebeurt als je niet tevreden bent met het gekochte product. Bovendien zal je rekening moeten houden met het feit dat je niet alleen met Afterpay te maken hebt, maar ook met de partij waar je het product hebt gekocht. Kijk ook goed naar hun reglementen rondom betalen, want misschien hebben zij daar wel net wat uniekere afspraken voor. Al met al wil je dus eigenlijk alsnog alles goed doorlezen over Afterpay en de betalingsregelingen.
Conclusie
Afterpay biedt een flexibele en gebruiksvriendelijke manier om aankopen in termijnen te betalen zonder rente, wat aantrekkelijk kan zijn voor zowel consumenten als winkeliers. Hoewel het voordelen biedt zoals gemak en het vermijden van rente, zijn er ook nadelen zoals boetes voor late betalingen en een beperkte beschikbaarheid. Zowel consumenten als winkeliers moeten de voorwaarden en mogelijke risico’s begrijpen om de dienst effectief te kunnen gebruiken.