minimalist photography of house shot in front of chain fence minimalist photography of house shot in front of chain fence

Nadelen van een schenking in onroerend goed

Wat zou het toch mooi zijn als je je geliefden iets kon schenken, zonder dat dat enige financiële (en administratieve) gevolgen kent. Denk bijvoorbeeld aan een mooi geld bedrag om de aankoop van een huis te financieren, een mooi steun in de rug om die wereldreis eindelijk eens te verwezenlijken of zelfs een schenking in de vorm van onroerend goed, om hen te huisvesten.

Maar goed, je zag de bui waarschijnlijk al hangen, het is inderdaad niet zo mooi als dat het klinkt. Over schenkingen van een bepaalde waarde of vorm betaal je namelijk schenkbelasting. Schenkbelasting dat soms nog bovenop de erf- of overdrachtsbelasting komt. In deze blog lees je hoe de schenking van onroerend goed in Nederland is geregeld. Je zal hierin ook enkele nadelen voorbij zien komen.

Je wordt eigenaar van een onroerende zaak

Stel je voor, je ouders hebben de financiële middelen om een onroerend goed aan je te schenken. Hartstikke mooi, maar in eerste instantie betaal je daar overdrachtsbelasting over. Deze is in 2024 vastgesteld op:

  • 10,4% van de economische waarde als het om onroerend goed gaat
  • 2% van de WOZ-waarde als het een woning betreft waar je zelf in gaat wonen
  • (ben je een starter, dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor de starterslening)

Oké, klinkt goed, maar als je het krijgt, komt er in sommige gevallen ook nog een portie schenkbelasting bovenop. Hoe hoog die schenkbelasting is, hangt er een beetje vanaf wat de relatie met de gever is (of andersom, met de schenker dus). In elk geval gaat het om een schenking als:

  • iemand schenkt je een onroerende zaak en jij bent de eigenaar
  • je betaalt een bedrag dat lager is dan de waarde van het economisch verkeer. Het verschil tussen beide bedragen is een schenking
  • je betaalt voor een onroerende zaak, maar een deel van de koopsom wordt kwijtgescholden

Hmm… In toch nog wel meer gevallen dan je dacht, is die belasting van toepassing.

Je erft een woning

In het bovenstaande hebben we beschreven wat er kan gebeuren als je een woning geschonken krijgt van, hoe cru het ook klinkt, iemand die in leven is. Maar wat gebeurt er als je een woning erft?

Nou allereerst ligt het er een beetje aan of jij de enige erfgenaam bent of dat iemand ook op het huis staat geschreven. Lees:

  • Alleen
    Je kan zelf in de woning gaan wonen, het verhuren, of het verkopen.
  • Samen
    Jullie kunnen de woning verkopen en de opbrengst verdelen of één van jullie koopt de anderen uit, om er zelf in te gaan wonen.

Bij het onvoorwaardelijk accepteren van de erfenis, komt ook de hypotheek mee. Mogelijk wordt deze voor een deel kwijt gescholden door de overlijdensrisicoverzekering, mogelijk niet. In elk geval moet je deze belastingen niet vergeten. Lees:

  • Inkomstenbelasting
    Bij het doen van de inkomstenbelasting zal je, afhankelijk of het een bewoond huis betreft, er belasting in box 1 of 3 over moeten betalen.
  • Erfbelasting
    De erfbelasting geldt over de WOZ-waarde indien het een woning betreft. De WOZ-waarde wordt bepaald in het jaar van overlijden of het jaar van aangifte.

En dan nog iets

Wat sowieso nog handig is om te vermelden, is dat zo’n schenking meestal wat nadelig uitvalt voor de ontvanger. Deze zal op verschillende manieren belasting moeten betalen, van inkomstenbelasting tot vermogensbelasting, terwijl dat voor de schenker allemaal niet geld en soms juist zelfs voordeliger uitvalt. Denk dus goed na voordat je zo maar een grote schenking accepteert. Weet overigens wel dat, als het niet gaat om onroerend goed maar een ‘klein’ geldbedrag’, dat zoiets als schenkbelasting kan vervallen.

Geen onroerende zaak, maar…

Ja, je las het waarschijnlijk al tussen de regels door, maar ook bij een geldbedrag dien je schenkbelasting te betalen. Er zijn bepaalde vrijstellingen, echter is dat niet waar je het van moet hebben. Eerder was er bijvoorbeeld altijd de jubelton, waarin ouders hun kinderen grote bedragen konden schenken voor de aankoop van een huis. Helaas is deze sinds enkele jaren afgebouwd en sinds 2023 zelfs helemaal afgeschaft. Jammer, maar helaas.

Al met al maakt het het steeds lastiger. Wat we je dan ook als advies willen meegeven, is om een financieel adviseur aan zijn mouw te trekken. Grote kans dat hij iets voor je kan betekenen in de zin van advies. Bovendien verandert de wet- en regelgeving rondom dit onderwerp regelmatig, en kan het in 2025 zomaar zijn dat het weer iets voordeliger is, om te schenken

Conclusie

De les van dit artikel? Nou dat het schenken van onroerend goed niet zonder nadelen komt. Zo gelden er, afhankelijk van de situatie, verschillende (hoogtes van) belastingen en is het vaak voordeliger voor de schenker dan de ontvanger. En dat terwijl je het liever andersom had gehad. Win in elk geval in een dergelijk geval genoeg advies in en dan zal het wel goed komen. Zolang je maar niet ergens onvoorbereid akkoord op geeft!